З Днем Соборності України!

Все, що мрiялось вiками,
Сповнилось, настало!
«Ще не вмерла Україна» —
Гордо прозвучало.

21 січня 2022 р. в ФКНФаУ пройшов під гаслами єдності, згуртованості та збереження цілісності рідної землі. Напередодні державного свята, який офіційно відзначають з 1999 р.,  на заняттях пройшло обговорення важливої сторінки нашої спадщини. Комісія суспільних та загальноосвітніх дисциплін провела цикл міні-лекцій присвячених такій важливій історичній події.

22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об’єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської та Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Акт Злуки мав глибоке історичне коріння і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу.

На жаль, в силу багатьох як об’єктивних, так і суб’єктивних обставин  перші наші республіки зазнали невдачі. Незважаючи на це, день 22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як свято Соборності України.

З Днем Соборності України!

Print Friendly, PDF & Email