«СВІТ СКОВОРОДИ» 300 РОКІВ

3 грудня 2022 р. виповнюється 300 років від дня народження видатного українського мислителя, письменника і педагога Григорія Савича Сковороди (1722-1794), до цієї знаменної дати викладачі циклової комісії суспільних та загальноосвітніх дисциплін ФкНФаУ провели відкритий виховний захід «Світ Сковороди 300 років». Студенти та викладачі підготували цікаві та змістовні доповіді:

Теми доповідей:

  1. Етапи життєвого та творчого шляху.
  2. Г.С. Сковорода – перлина української та світової культури
  3. Г.С. Сковорода та Харківщина. Літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди на Харківщині у Сковородинівці.
  4. Літературна спадщина Г.С. Сковороди.
  5. Погляди Г.С. Сковороди в афоризмах «Розмова про премудрість».
  6. Філософська система Г.С. Сковороди. (Вчення про «дві натури» та «три світи». Концепція людини Г.С. Сковороди. «Філософія серця» Г.С. Сковороди. Вчення про суспільство).
  7. Педагогічні ідеї в творчості Г.С. Сковороди.
  8. Роль і значення творчої спадщини видатного філософа в національному відродженні України, в культурному житті України та світу.

Проповідь Сковороди, його філософія, його мудрість мають універсальний, всесвітній характер. Ми і сьогодні ще не можемо сказати, що цей письменник-філософ прочитаний в Україні, що він доступний і до кінця зрозумілий достатньо широкому колу читачів, що його кордоцентризм перемагає. Невловимий так і не відкрив до кінця всю таїну серця, думки, життя й вічності.

Кожен українець приходить до відкриття Сковороди по-своєму, але приходить неодмінно.

 

Print Friendly, PDF & Email