Що робити в разі сексуальних домагань або проявів дискримінації?

Якщо Ви здобувач освіти, який зіткнувся з домаганнями або проявами дискримінації з боку іншої особи, передусім варто розповісти про це керівнику групи, завідувачу відділення та іншим працівникам закладу освіти, які можуть допомогти та підтримати вас. Уповноважена особа з питань запобігання та протидії булінгу (цькування) Ситник Тетяна Миколаївна, педагог-організатор коледжу (кабінет А-223).

Написати заяву на ім’я директора коледжу або ректора університету. Зміст заяви викладається у довільній формі. У заяві повідомляється про дату, місце, час, інформацію про особу, яка вчинила дискримінаційні діяння та/або дії сексуального характеру, інформацію про осіб, які є свідками дискримінаційних діянь та/або дій сексуального характеру, інші дані, які особа вважає важливими для вирішення ситуації.

За можливості спробувати зафільмувати або записати слова чи дії особи на електронний носій. Зберегти листування, якщо там були образи, натяки, непристойні пропозиції. Записати телефонні розмови з цією особою.

Якщо домагання відбуваються з боку керівництва, то необхідно звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, до обов’язків якого також належить розв’язання питань дискримінації. Письмове звернення до Уповноваженого можна надіслати за електронною адресою hotline@ombudsman.gov.ua або зателефонувати на гарячу лінію за номером:
+380 (44) 253 75 89 чи 0 800 50 17 20.

Але в небезпечних ситуаціях (переслідування, спроби зґвалтування тощо) – негайно телефонуйте до поліції за номером 102.

Print Friendly, PDF & Email